Τα Κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Κράνης

Κεφαλονιά
Τα Κυλώπεια τείχη της αρχαίας Κράνης

Πολύ κοντά στο Kefalos Villas, σε απόσταση που μπορείτε να επισκεφθείτε περπατώντας και στα τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Κράνης, τείχη από θεόρατους ογκόλιθους που χρονολογούνται από τον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ.

Η Κράνη βρισκόταν στους όρμους του κόλπου του Κουτάβου, χτισμένη στους λόφους που υψώνονται πάνω από τα πεδινά της Κρανιάς. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μαρινάτο, οι πεδινές περιοχές της Κρανιάς ήταν η κύρια περιοχή της αρχαίας πόλης. Σήμερα, διατηρείται ένα μεγάλο μέρος των τειχών και μαρτυρά την αρχαία ελληνική τέχνη της οχύρωσης.

Cyclopean Walls of Ancient Krani

Η κυκλώπεια κατασκευή επιβεβαιώνει την πρώιμη αρχαία ίδρυση της πόλης. Το μεγάλο μέγεθος των λίθων εξηγεί το όνομα «Κυκλώπεια» για τα Τείχη, τα οποία χρονολογούνται στη μυκηναϊκή εποχή. Μπορεί επίσης να βρεθούν ερείπια ενός δωρικού ναού της Δήμητρας και μια επιγραφή που γράφει «Τριοπίς Δάματρι και Κόρα» (δηλαδή η Τριόπιδα αφιερώνει στη Δήμητρα και στην Κόρη της, την Περσεφόνη ) φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Αργοστόλι. Το όνομα της γυναίκας (Τριοπίς) υποδεικνύει τους αρχαίους δεσμούς μεταξύ της Κεφαλονιάς και της περιοχής της Μεσσηνίας, που προκύπτει από το πατρώνυμο της μυθολογικής ηρωίδας Μεσσηνίας, το οποίο ήταν Τρίοπας.

Στη νότια κλιτή του λόφου, που ονομάζεται «Ρίζα» βρέθηκαν λεηλατημένοι προ-μυκηναϊκοί τάφοι, λαξευμένοι σε σχήμα κιβωτίων. Η Ρίζα ήταν η νεκρόπολη της Κράνης.

credit: kefaloniaisland.org

Πώς να έρθετε στην Κεφαλονιά

Με αεροπλάνο

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς απέχει μόλις 8χλμ. Από το Αργοστόλι και υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς και από, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (Ελευθέριος Βενιζέλος). Η διάρκεια της πτήσης είναι 45 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις και το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε:


Με πλοίο

Η Κεφαλονιά συνδέεται καθημερινά με την ηπειρωτική Ελλάδα με πλοίο μέσω των λιμανιών Αργοστολίου, Ληξουρίου και Πόρου. Τα περισσότερα πλοία ταξιδεύουν στην Κυλλήνη-Πόρο (διάρκεια: μιάμιση ώρα περίπου). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν συνδέσεις με πορθμεία μεταξύ Ζακύνθου και Λευκάδας. Επίσης, όλη την τουριστική περίοδο υπάρχουν συνδέσεις προς και από την Ιταλία μέσω Σάμης. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε τα παρακάτω:

Λιμενικές Αρχές

  • Πάτρα: (+30) 2610 341 002
  • Κυλλήνη: (+30) 26230 92211
  • Αργοστόλι: (+30) 26710 22224

ή στις ιστοσελίδες

 

Με λεωφορείο

Σταθμός Λεωφορείων (ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς)

Αθήνα +30 210 515 0785: Από τον Κηφισό στην Αθήνα, υπάρχουν καθημερινά λεωφορεία. Το λεωφορείο ταξιδεύει είτε στην Πάτρα, είτε στην Κυλλήνη και μπαίνει στο πλοίο. Η διαδρομή με λεωφορείο είναι φθηνότερη από ό,τι οι πτήσεις προς ή από την Αθήνα, αλλά είναι ένα ταξίδι μακρύτερο (διάρκεια 6-7 ώρες). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μπορείτε να καλέσετε τα παρακάτω:

  • Αθήνα: +30 210 515 0785
  • Αργοστόλι: +3026710 22281
  • ή επισκεφθείτε www.ktelkefalonias.gr

Επιλογές Διαμονής

Είτε μια βίλα με ιδιωτική πισίνα
ή ένα αυτόνομο διαμέρισμα
λίγο έξω από την πόλη...
Έχουμε μια επιλογή για σας...